Insändare 2013-11-30

Debatt

Uppgifter kring nattbemanning på Attendo oroar

ANNONS

PUBLICERAD 03:01,  30 nov 2013  hallandsposten

Vi är många som oroas över att nattbemanningen på Attendos äldreboenden i Halmstad ska minskas. Fackförbundet, Kommunal, säger nej till detta. Personalen larmar om en pressad arbetssituation på grund av besparingsåtgärder. Personalens medinflytande förhindras genom att de först i efterhand får reda på vad ledningen bestämt. Personalen larmar om att vak inte sätts in, vakanta tjänster inte besätts och chefer kommenterar personalens pressade situation med att de ska ”gilla läget”. Vid ett möte mellan, personal, fack och hemvårdsnämnden framgick att personalen inte vågar framföra kritik mot ledningen.

Samtidigt med Attendos besparingar i Halmstad valde Attendos ledning att i augusti ta upp ett lån på en miljard kronor för att dela ut till ägarna. Precis samma trixande som skolkoncernen JB gjorde. Vid utdelningen erbjöds Attendos vd, Henrik Borelius, 17 miljoner kronor. Enligt DN har han genom sitt aktieägande i Attendo samlat på sig ett eget kapital på 108 miljoner kronor. Borelius är av regeringen utsedd expert i välfärdsfrågor.

Mångmiljardären greve Gustaf Douglas som också är ledamot i moderaternas styrelse, sålde vårdbolaget Attendo år 2005 till brittiska riskkapitalister. Han gjorde då en skattefri reavinst på 630 miljoner kronor. Samma år ansvarade Douglas för M:s insamling av partibidrag.

Dessa två exempel visar tydligt hur vår svenska välfärd dräneras på resurser. Det är självklart att Attendo måste spara in på personal för att täcka ränteutgifter och rekordutdelningar. Det blir också tydligt att kortsiktiga vinster och vinst vid framtida försäljning är drivkrafter.

I dagens debatt är det inte bara Vänsterpartiet som är kritiskt till dessa privatiseringar. Många delar uppfattningen att riskkapitalbolag inte hör hemma välfärden. Folk har fått nog av den girighet som dränerar vår offentliga sektor. Vänsterpartiet vill att människor som arbetat ett helt liv ska ha rätt till en värdig ålderdom/omsorg. Vi menar att vård och omsorg ska drivas offentligt och helt utan vinstintressen. Personalen inom äldrevård/omsorg ska ha medinflytande och arbetsförhållanden som skapar trivsel och arbetsglädje. Det innebär bland annat att bemanningen ska vara tillräcklig hela dygnet. De äldre liksom personalen som utför det viktiga arbetet, att ta hand om våra gamla, måste sättas i centrum.

Reino Renkert (V), ersättare i hemvårdsnämnden i Halmstad

Ulrika Östberg, ansvarig för gruppen omsorg och stöd i Vänsterpartiet, Halmstad

Kopiera länk