20160926 Lärare och sjuksköterskor har tyvärr inte sådana löner

Replik HP-läsaren

Svar till Larsjohan Svensson, 19/9.

Jag är inte Jonas Sjöstedt, men tar mig friheten att i egenskap av vänsterpartist svara på din insändare angående löner och skatt för sjuksköterskor, lärare och Jonas Sjöstedt. Det stämmer att vi vänsterpartister är för en hög skatt för de rikaste – att bidra efter förmåga och få efter behov är ledorden som utgör stommen i socialismen.

Jag önskar att sjuksköterskor och lärare, med de viktiga yrken de har, hade inkluderats i skattehöjningen på max 100 kr i månaden som påverkar de med en månadslön från ca 38000 kronor, men tyvärr har varken sjuksköterskor eller lärare löner som är i närheten av detta. Enligt SCB:s lönestatistik för 2015 har en genomsnittlig sjuksköterska 33 700 kronor i lön, och en genomsnittlig lärare i grundskola, förskola eller fritidshem 28 900 kronor i lön. Alltså omfattas de allra flesta sjuksköterskor och lärare inte av skattehöjningen.

När det gäller Jonas Sjöstedts egen lön fick han enligt en beräkning i DN från 2015 ut 27 500 kronor netto varje månad: 61 000 kronor i lön från riksdagen, minus inkomstskatt och partiskatt till Vänsterpartiet ger cirka 27 500 kronor i disponibel inkomst. Detta kan jämföras med till exempel Annie Lööfs månadslön på 124 000 kronor brutto enligt samma artikel. Alltså är Jonas Sjöstedts ekonomiska vardag betydligt mer lik sjuksköterskornas och lärarnas än vad övriga partiledares ekonomiska vardag är.

Daniel Nilsson Brodén,

Vänsterpartiet i Halmstad

https://www.hallandsposten.se/åsikter/hp-läsaren/lärare-och-sjuksköterskor-har-tyvärr-inte-sådana-löner-1.3817197

Kopiera länk