20180323 Vi i V ser med oro på utvecklingen i hamnen

Insändare, publicerat i Hallandsposten den 23 mars 2018

I HP lördagen 17/3 publicerades en insändare med titeln Hindra val av fackförbund – när blev det en svensk modell? Vänsterpartiet Halmstad kan inte annat än hålla med.

Vi ser med oro på den utveckling som just nu sker i Halmstad Hamn, och i övriga hamnar runtom i Sverige. I Halmstad är en övervägande majoritet av hamnarbetarna organiserade i Svenska Hamnarbetarförbundet. Trots detta väljer nu Hallands hamnar att helt bryta med fackförbundet.”

Genom att knäppa med fingrarna har Hamnarbetarförbundet fråntagits sin facklokal, sina rättigheter till facklig tid och förlorat möjligheten att utse skyddsombud och blivit av med sin förhandlingsrätt. ”skriver insändarskribenten.

Hur demokratiskt är det att inte låta arbetstagarna själva utse sina företrädare? undrar Vänsterpartiet. Och vad blir konsekvenserna för säkerhet och arbetsmiljö i en sådan farlig verksamhet, som en hamn är att arbeta i? I onsdagens Hallandsposten hänvisade den moderata ordföranden i Hallands hamnar Halmstad AB, som är ett kommunalt bolag, Mikaela Waltersson till arbetsgivarförbundet Sveriges Hamnars beslut. Detta är varken att ta ansvar för den potentiella säkerhetsrisk som personalen i Halmstad hamn utsätts för, utan sina valda skyddsombud, eller för den risk för konflikt som föreligger.

Mikael Ekfeldt
Vänsterpartiet

https://www.hallandsposten.se/%C3%A5sikter/hp-l%C3%A4saren/vi-i-v-ser-med-oro-p%C3%A5-utvecklingen-i-hamnen-1.5431351

Kopiera länk