20180416 Vikten av goda demokratiska spelregler

Debattartikel publicerad i Hallandsposten den 16 april 2018

Våra partier är överens om vikten av goda demokratiska spelregler och ett gott politiskt samtal. Det skriver företrädare för Vänsterpartiet och Centerpartiet inför torsdagens ­debatt i Halmstad mellan partiernas ledare.

Vänsterpartiet och Centerpartiet är i grunden vitt skilda partier, med olika bakgrunder och olika visioner för samhället. Vänsterpartiet är ett socialistiskt, feministiskt och antirasistiskt parti på ekologisk grund. Centerpartiet är ett parti som grundar sig på en social, decentralistisk och grön liberalism. Vi vill helt enkelt att Sverige ska utvecklas i olika riktningar och har politiken för det.

Att våra partier grundar sig på olika fundament och strävar åt olika håll är styrkan i den representativa demokrati som Sverige bygger på. Alla vi som är röstberättigade har en skyldighet att ta reda på vad olika partier tycker och rösta på det parti som bäst stämmer överens med våra egna värderingar.

För att det ska vara lätt att göra sitt val krävs dock att vi partier är tydliga med våra olikheter, men det måste ske på ett demokratiskt och schysst sätt. Av den anledningen är just nu våra partiledare Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) ute på en landsomfattande debatturné som kommer till Högskolan i Halmstad nu på torsdag, den 19 april klockan 12:00. Våra partiledare har två regler för debatten:

1. Att låta varandra tala till punkt.

2. Att inte medvetet missförstå varandras argument.

Det är regler som vi tycker är bra, för trots att våra respektive partier tycker olika om det mesta och att den andres politiska förslag inom många områden är dåliga och leder utvecklingen i fel riktning, är det viktigt med ett gott debattklimat och att bemöta varandra med respekt.

Om det är något vi och våra partier är överens om så är det vikten av goda demokratiska spelregler och ett gott politiskt samtal.

Därför lovar vi att våra partier även på lokal nivå ska göra vad vi kan för att bidra till en demokratisk och schysst valrörelse, byggd på respekt gentemot våra politiska motståndare.

Vi hoppas att övriga partier också skriver under på det så att vi gemensamt kan vara en del av ett gott politiskt samtalsklimat och en valrörelse som på ett bra och tydligt sätt visar de olika alternativ som finns att rösta på den 9 september.

Daniel Nilsson Brodén (V), ordförande Vänsterpartiet i Halmstad

Camilla Widepalm Heurén (C), ordförande Centerpartiet i Halmstad

https://www.hallandsposten.se/%C3%A5sikter/debatt/vikten-av-goda-demokratiska-spelregler-1.5624608

Kopiera länk